Anasayfa

Okul Kütüphanesi Kurmak

6 years ago
Ahmet Ali Babacan

2009 yılında göreve döndüğümde Zonguldak, Beycuma Şehit Onbaşı Rifat Köktürk İlköğretim Okulda okul kütüphanesine bir bilgisayara 95 Windows sistem kurmuştum. Bu bilgisayara Tokat Kız Meslek Lisesinde öğretmen arkadaşların hazırladığı programı kurdum ve birde barkod okuyucu bağladım. Artık asıl iş yeni başlıyordu. Türkçe Öğretmeni Yaşar Vural arkadaşımında hoşuna giden bu olay ile yükümüz hafifledi.

7.-8. Sınıf öğrencilerinden evleri okula yakın 5 öğrencimizde bizim projemize tam destek verdiler. Okul saatleri sonrası 30-60 dakika kütüphanedeki kitapları tasnif çalışmasına giriştik. 2400 kitap sisteme kayıt edildi. Bir hevesle 1000 TL. katkı ile 300 yeni kitap aldık. Amacımız 3000 kitaba ulaşmaktı. Malesef Yaşar Bey'in ve benim görev yeri değişimi hedefe ulaşmada başarısızlığımız oldu. Ama Kütüphane hiç olmadığı kadar hızlı çalışıyor, teneffüs arası görevli öğrenci 40-50 kitap değişimi yapabiliyordu. Okuma yarışmasıda yapıyorduk. Ödülüde hediyelik altındı. Büyük bir okuyucu kitlesi yarattık.

Sonuç olarak biz ayrıldık ama kurulu bir sistem kütüphanede vardı. Bizden bir yıl sonra okula gelen Türkçe öğretmeninin dikkatini çekmiş. Öğrencilerde bunu önceden kullanıyorduk demişler. İdare ile görüşmüş ve beni aradılar. Sayın hocam bu programın şifresi nedir? Biz kullanmak istiyoruz diye. Kütüphanecilik Kulübü dosyasında vardı ama şifresini gene verdim. Kullanılacak olması beni mutlu etti.

Şimdiki çalıştığım Kozlu Cengiz Topel İlkokulunun kütüphanesi yok. Ancak sınıf kitaplıkları var. Bu sistemli olsa da, kayıt altında olsa da, raporlama işlemi manuel. Ben hemen raporlama almalıyım ki, okuyucu olan öğrencime faydam olsun.Dönem ve sene sonu kim kaç kitap okumuş, ayrıca e-okul sistemine kayıt yapmak gerek. Bu tür parça parça işler zahmetli birbirinden ayrı ki öğretmenin işini zorlaştırıyor ve yılgınlık yartıyor.

Peki şimdi bu sistemi nasıl kullanabiliriz?

Bu sisteme okul olarak kayıt olduk. Öğretmen kütüphane sorumlusu oldu. Sınıf kitaplığındaki kitapları girdik. Değişimler yapılıyor. Ohh, çok güzel. Aklıma esti rapor aldım. Sonuç artık elimin altında.Öğrenci velisi, öğrenicinin kendisi ne okuduğunu, kaç kitap okuduğunu hemen görebilecek. Tüm okul yaşantısı boyunca hangi kitapları okuduğunu görebilecek.

Bize kalan sadece okumak. Öğrencim okurken bende onunla okuyabileceğim. Zaten okuduğu kitapların birikimini görünce öğrencimde severek okuma düzeyini artıracak. Meb e-okulda sadece dönem ve yılda okuduğu kitap sayısı yer alıyor. Belki bu uygula e-okula entegre ediler. Beycuma'daki kütüphaneden sonra şimdiki okulumdaki ilk kütüphane çalışmam. Bakalım öğrencilerim ne kadar okuyacaklar.

Yorum Yazın

Kitapi üyesi iseniz lütfen giriş yaparak yorum bırakın. Giriş Yap
 
 
 
Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Email adresiniz görüntülenmeyecektir. Yorumlardan yazarı sorumludur.

Henüz hiç yorum yok :(


Kodventure Teknoloji A.Ş. hizmetidir.